2. listopadu 2014

Trh látek v Drážďanech




Včera jsme vyrazili do Drážďan na trh látek.

Jedná se o akce Stoffmarkt Holland, které se konají několikrát ročně na různých místech Německa. 
Zde je kalendář akcí pro rok 2014 a pokud chcete vědět i o dalších, je dobré se přihlásit k odběru newslettru.


A jak to tam vlastně vypadá?


Na náměstíčku bylo řádově 50 stánků s nejrůznějšími druhy látek a i galanterií.

Byly tam plátna, úplety, patenty, flísy, pevnější látky na kabáty, výplně, výstuže, potahovky, záclony.... Z galanterie nepřeberné množství zipů, knoflíků, stužek a i nažehlovačky a střihy.





A jak probíhá prodej?
Především je tam hrozně lidí. K většině stánků je problém se dostat.
Pokud se probojujete, setkáte se s dvěma druhy prodeje. 
1) prodej za kus. Roličky převázané gumičkou jsou v plastových krabicích na pultu a vy si vybíráte. Většinou se jedná o kusy 0,5m a nebo 1m standartní šířky a nebo různé zbytky vždy označené množstvím a cenou. Cena za 0,5 m úpletu se pohybují kolem 4 - 6 EUR. Plátna o něco levnější, ale zas záleží na značce. Někdy je prodej 3+1 zdarma a podobně. Ceny i sortiment se liší stánek od stánku. Vyberete si a podáte prodavači někdy v košíčku, někdy jen z náruče.
2) prodej na metry. Tady narazíte na problém množství lidí. Protože se tvoří fronty a čekat a pak nechat látku stříhat je náročné. Ceny látek jsou někdy za metr stejné u všech látek na stánku, někdy se liší role od role. Dražší látky jako Lille a další v balíčkách nenajdete a jsou jen v metráži. Cena je podobná jako na e-shopu.

Jak se tam platí?

Samozřejmě pouze hotově v EUR. Také zapomeňte na paragony a certifikáty. Na to tam není čas a nikdo vám to psát nebude.


Co tam bylo za značky?
Koukala jsem jen po úpletech. Lillestoff, Swafing, něco ze sortimentu Myllymuksut, Hamburgerliebe,  já jsem hodně kupovala na stánku firmy zde ,  úžasné byly také patenty za 9 EUR metr, ale bohužel jsem neměla čas tam stát hodinu ve frontě.
Samozřejmě nechyběly ani stužky Farbenmix.


Vyplatí se jet na trh?

Pokud jedete jen kvůli látkám, tak určitě ne. Cenově sice vyjdou srovnatelně a nebo malinko levnější než v e-shopech, ušetříte na poštovném, ale zas máte náklady na cestu, parkovné (my hledali místo na parkování víc než hodinu) a utratíte tam vím, než chcete.
Na druhou stranu si ale látky můžete osahat, pokochat se, porovnat barvy a v neposlední řadě zažít trochu "látkového adrenalinu" v boji o ten nejlepší kousek.
Rozhodně si nechce víc času než já, dvě hodiny bylo opravdu málo. A nechte doma děti, já si nedovedu představit tam tahat buď kočár a nebo staršího za ruku. I tak to tam bylo náročné.
Ale Drážďany jsou krásné město, lze to spojit s kulturou a nebo nákupy oblečení nebo potravin a drogerie, které jsou v Německu leckdy o dost levnější.

A co jsem ulovila já? Hlavně ty úplety.





A ještě pár slov k Drážďanů. 

Nebojte se cesty ani cizího města. Z Prahy je to cca 170 km a něco přes dvě hodiny cesty. Jedete po dálnici kromě úseku Českým středohořím. Drážďany jsou přehledné, ale přeci jen je dobré mít vytištěnou mapu  Také je dobré si zjistit, kde se dá parkovat. Nejlepší je asi Centrum Galerie, kde je hodně míst a ceny příznivé. Ovšem včera byl problém zaparkovat kdekoliv... 
Také na těchto stránkách najdete přehlednou mapu nákupních centrer v centru města (kde mají mimo jiné záchodky, které budete potřebovat), ale dá se tam i dobře nakoupit. Obchody s potravinami jsou mimo centrum, ale také se dají na stránkách dobře dohledat.


6 komentářů:

  1. Díky za článek! Já o tom uvažovala v květnu, ale pak jsme to nějak nestíhali. Tak jsem ráda za zkušenost, třeba nám to příští rok vyjde. Ruličky vypadají neskutečně lákavě, úplně rozumím varování "utratíte víc, než chcete" :)

    OdpovědětVymazat
  2. Chtěla bych se zeptat, psala jste, že jste kupovala látky zde: http://www.stoffmarktonline.de/jersey-baumwolljersey_30/
    Můžu se zeptat, kolik Vás vyšlo poštovné do ČR?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nekupovala, jen tam měli stánek. Jinak v ČR je má Terry moda, ale menší výběr a malinko dražší.

      Vymazat
  3. nádhera, já bych se táááááák kochala, snad se mi to někdy poštěstí :) ty hvězdičkové úplety jsou super, miluju hvězdičky
    Barča

    OdpovědětVymazat
  4. To musel být super výlet, ale možná dobře, že je pro mě Německo tak daleko:-) A těším se, co z látek zase našiješ.

    OdpovědětVymazat
  5. Jela bych hned :) Vidět tolik krásných látek, to musela být paráda. Akorát manžel by neměla radost, rozfofrovala bych celou výplatu :)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.