20. ledna 2013

obal na tablet - fotonávod

Pořídili jsme si tablet. Tedy hlavně do auta, aby náš Žížalák líp zvládal dlouhé cesty koukáním na pohádky. Jenže takový tablet se snadno upustí, poškrábe.... tak jsem vytvořila polstrované otvírací pouzdro. 
A protože jsem se s tím trápila a několikrát přešívala a vůbec koumala, jak to udělat, tak jsem vám to i nafotila.

 Pouzdro sestává z kapsičky na tablet, destičky na opření a také zavíracího horního víka, aby šel tablet zavřít a zároveň byl rychle dostupný a ochráněný proti pádu i při použití. Další vychytávkou je snadný přístup z boku - bez problému můžete tablet zapnout a vypnout,  zapojit nabíječku, usb či další technické vymoženosti, které se tam dají použít.
Tady zavřené pouzdro.

Fotonávod. Úmyslně střih nedávám, protože je typů  tabletů moc a nejlépe se to dělá přímo na míru. Píšu spíš jednotlivé tipy na šití do textu. 

Prosím používejte jen pro svou vlastní potřebu!!!!!



1. Potřebujete:
zbytky látek, většinou stačí kolem 30cm šířky na menší model, jinak podle šířky tabletu + přídavky na švy
suchý zip, 2 páry patentek
vatelín či jinou pevnější výstuhu
dřevěnou nebo pevnější plastovou destičku na víko, aby šel tablet opřít. 



2. Základní střih se sestává z několika částí.
zelená - 2x obkreslený tablet + přídavky na švy. Spodní část má úplně vpravo přídavek větší do šířky, cca 3 cm, aby to pak šlo dobře zahnout dovnitř a sešít - takže je tam zub... 
nezapomeňte ještě na prodloužení horní části, kam se pak přišije suchý zip na zavření, takže to chce přidat ještě tak 5 cm. 
Taky pozor na výšku (tloušťku) tabletu, dělá to dohromady tak 2 cm, pokud to chcete pak zavírat. Prostě to radši udělejte větší, zmenšit se to dá vždycky, i vatelínem to nabyde....
modrá - spodní část celého pouzdra - obě části zelené dát k sobě a podle toho střihnout modrou. Malinko kratší, zelená je v půlce sešitá a je to tak 1 cm.  
další modré části:
zavírání na patentky z boku - 2 proužky 5x 5 cm
4 proužky kolem obrazovky:
délka podle šířky a výšky tabletu, proužek veprostřed šířka 6 cm, stejně tak jako u otevřené strany. Proužky nalevo a dole šířka 8 cm. Hodně tam dělá i tloušťka tabletu, takže opticky vypadají stejně, s užšíma tablet vypadával...

Podle základního modrého dílu střihneme ještě vatelín (bez zubu na založení) a délku suchých zipů.

Tak snad jsem to napsala srozumitelně... přešívala jsem to několikrát, než se mi to podařilo vyladit do použitelné formy.

3. sešijeme proužky, které budou na zapínání na pravém kraji na patentky, aby tablet nevypadával a pravý proužek, který bude volně na zasunutí tabletu do pouzdra. Otočíme.



4.  sešijeme zelenou část, která bude vevnitř, do ní celý pásek horní a musíte tam všít i konečky pásečků vpravo (již sešitý, otčený, bude volně tvořit kapsu) a vlevo (ten se pak všije celý do boku)
5. sešijte zbývající pásky rovnostehem k zelenému podkladu a nebo stačí i našpendlit.
6. na modrou našijte suchý zip hladký 
7. sešpendlete zelenou a modrou část, otočte, vyzkoušejte jak tablet sedí. Pásky kolem obrazovky musí být relativně utažené.


8. sešijte i s vatelínem dohromady. Jediné místo, které není sešité, je kolem "zubu", který se pak založí
9. Otočte a znovu vyzkoušejte, jak sedí tablet. Teprve teď se pozná, jestli jsou pásečky kolem obrazovky dostatečně široké a tablet udrží. 
10. našijte suchý zip háčky na horní část. Naměřte si pásečky na zapínání na boku.
11. nyní výztuha na opírání tabletu. Tohle je dřevěná destička. Ale určitě se dají použít i jiné materiály, zbytky plastových pevných krabiček a pod.
Naměřila jsem si kam sahá destička, udělala šev nad, aby se neposouvala, vložila destičku a prošila i pod na hranici s modrým proužkem. Ale šije se to špatně, jak je to pevné.
12. Teď je čas na nášivky, třeba mamafactory...
13. Založila a zašpendlila jsem "zub" kterým se všechno otáčelo. Modrý páseček už je ušitý a všitý v předcházejících krocích, takže zbývá zelená.
14. Nyní je čas na přidání zapínacích pásků, sešití celé strany  a nacvaknutí patentek.
15. a je hotovo









1 komentář:

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.